Kaars gebruikstips


Kaarsinstructies: iets wat je eigenlijk nooit leest. Tot nu dan, want wij hebben kort wat tips voor je verzameld zodat je optimaal van je kaars kunt genieten! Zo weet je zeker dat je het beste haalt uit je aankoop.
Hieronder staan de tips voor het branden van sojakaarsen. 

Het opbranden van de kaars:
Sojakaarsen hebben een bijzonder geheugen. Wanneer je een sojakaars aansteekt, onthoudt de kaars hoever het over de oppervlakte is gesmolten. Daarom is het beter als je het bovenste laagje was over de gehele oppervlakte laat smelten voordat je het uitblaast. Dit voorkomt dat de kaars een tunnel in het midden produceert en er een rand blijft staan. Dat zou namelijk zonde zijn. Je kunt aanhouden dat je voor iedere ø2,5 cm, de kaars een uur moet laten branden.

 

Tocht:
Zorg ervoor dat de kaars niet in een tochtige omgeving staat, anders zal de kaars onevenredig opbranden en rook veroorzaken.

 

Druppels:

Als de kaars in een warme kamer staat, kan het gebeuren dat er kleine druppeltjes op de kaars ontstaan, dit is de geurolie die naar buiten “zweet”. Geen stress! Dit heeft geen invloed op de brandkwaliteit of op de geur. Je mag de kaars dan ook gewoon aansteken als deze druppels erop liggen. Als de temperatuur zakt om de kaars heen, zakt de olie vanzelf weer in de kaars en zal de geur die vrijkomt met branden nog net zo heerlijk ruiken.

 

Kort lontje:

Als menselijke eigenschap is een kort lontje niet heel fijn, maar bij onze kaarsen wel! Houdt de lont op ongeveer 6 mm. voor een rustig vlammetje en een langere brandduur van de kaars.

 

Vlam te groot of te klein:

Alles waar “te” voor staat is niet goed. Dat geldt ook voor de vlam van onze kaarsen. Als deze te groot wordt, kun je deze voorzichtig uitblazen en de lont tot ca. 6 mm knippen. Als de vlam te klein wordt, kun je deze uitblazen en de was om de lont heen verwijderen zodat deze weer ca. 6 mm. uitsteekt. Daarna kun je de kaars weer aansteken. 

 

Lont uit het midden:

Als de lont niet meer in het midden zit, kun je dit gemakkelijk corrigeren. Pak de lont met een tang vast als de was een beetje is afgekoeld maar nog wel zacht aanvoelt. Trek de lont vervolgens voorzichtig terug naar het midden. Een kaars waarvan de lont in het midden brandt geeft het beste resultaat en het glas zal alleen op deze manier geheel leegbranden. Zo voorkom je ook dat de vlam tegen het glas komt waardoor het glas zou kunnen barsten.

 

Vies glas:

Je kunt het glas zowel van binnen als van buiten met een doekje schoonvegen: hoppa, de kaars ziet er weer als nieuw uit! Let er wel even op dat de was helemaal is afgekoeld voordat je het glas schoonmaakt.

 

Oeps, Gemorst:

Sojawas brandt op een lagere temperatuur dan was van paraffine en is daarom ook niet gevaarlijk als je deze morst. Je kunt dit gewoon van een oppervlak of kledingstuk verwijderen met warm water en zeep!

 

Opperdepop:

Doof de kaars wanneer er slechts 3 millimeter was over is. Warmte tegen de onderkant van het glas kan het glas namelijk laten barsten.

Nadat je de sojakaars helemaal hebt opgebrand, kun je het glas of blikje hergebruiken als opbergpotje of je kunt er kleine kaarsjes in zetten! Het glas of blikje kun je schoonmaken met warm water en zeep of in de vaatwasser zetten. (Haal wel eerst even de overgebleven metalen lonthouder eruit, want hier wordt je vaatwasser niet heel blij van)